Blijf op de hoogte!

Elke zondag onze digitale nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in »

Parkeerhinder gevolg reclame gemeente

zondag 3 november 2019
Leestijd: 
2 tot 3 minuten

De parkeerhinder aan de Laan van Mariëndaal in Sint-Oedenrode is het gevolg van de reclame die de gemeente Meierijstad voor zichzelf maakt, ontdekte Hart. Doorlezen tot het einde van het stuk graag. Dan pas valt u van uw stoel.

De bewoners van de straat in hartje ‘Rooi’ konden tot 2017 hun auto’s dichtbij hun huis kwijt. Met dank aan het openbare parkeerterrein aan die straat. Dat veranderde toen de gemeente Meierijstad van start ging. Tegenover de huizen ligt het bestuurscentrum en daar worden raads- en commissievergaderingen gehouden.

Vergadertijgers

Voor 2017 gebeurde dat ook, maar kwamen de meeste vergadertijgers op de fiets. Meierijstad is een stuk groter dan de toenmalige gemeente Sint-Oedenrode en dus is het parkeerterrein in de avonduren vaak erg vol. Of daar niks aan gedaan kan worden, vroegen de bewoners van Laan van Mariëndaal aan de gemeenteraad.

Dat verzoek werd voor de zomervakantie gedaan en dus voelde de fractie van Hart zich nogal schuldig toen een van de raadsleden pas in september de briefschrijfster belde. Dat schuldgevoel was niet nodig, zo bleek. ‘Uw partij is de eerste partij die reageert.’

Ander idee

Of het mogelijk was de parkeerplaatsen voor de woningen te reserveren voor de bewoners, was de vraag van de mensen daar. Dat kan alleen voor gehandicapten en zelfs dan ligt de lat behoorlijk hoog om dat voor elkaar te krijgen. Een deel van het openbare parkeerterrein voor het bestuurscentrum reserveren voor bewoners van de straat in het algemeen? Ook niet mogelijk, leerde navraag bij de gemeente.

En toen borrelde er een ander idee op. Er zijn wat parkeerplaatsen gereserveerd voor Greenwheels, dat zijn deelauto’s die ambtenaren in werktijd kunnen gebruiken om bijvoorbeeld van het gemeentehuis in Veghel naar het bestuurscentrum ‘Rooi’ te rijden. Ook zijn er parkeerplaatsen voor elektrische auto’s. Als we die parkeerplekken nu eens verplaatsen naar de achterkant van het gebouw, daar waar de personeelsingang is?

Absurd

Kan niet. De reden is zo absurd, dat we even dachten dat het een flauwe grap was. Maar nee hoor. Een ambtenaar mailde Hart: ‘We hebben er niet voor gekozen omdat we willen uitdragen dat we duurzaam gebruik van vervoersmiddelen maken. Hetzelfde geldt voor de p-plaatsen voor de elektrische voertuigen’.

Die parkeerplaatsen moeten als toonbeeld van ontzettend maatschappelijk verantwoord gemeentelijk beleid dus zichtbaar zijn. En die boodschap wordt de wereld in geslingerd voor een gemeentelijke gebouw dat gebukt gaat onder energielabel F. En dat is dan weer nergens op de gevel te lezen.

Ongezond belang

Wat Hart betreft is de keuze die de gemeente maakt illustratief voor het ongezonde belang dat wordt gehecht aan buitenkant. Aan imago, reputatie en promotie. Het is niet voor niks dat Hart in haar alternatieve begroting vooral snijdt in dit soort kosten. Tot slot nog wat goed nieuws: de bordjes ‘Gereserveerd voor bezoekers’ worden bij het bestuurscentrum weggehaald. ‘Mogelijk bent u daarmee enigszins geholpen’, schrijft een ambtenaar ons.