Blijf op de hoogte!

Elke zondag onze digitale nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in »

Stadhuisplein Veghel: zeg niet te snel nee

woensdag 4 maart 2020
Leestijd: 
3 minuten

Een bijeenkomst over de toekomst van het Stadhuisplein en Vlas en Graan in Veghel mondde gisteravond uit in een lesje ‘Hoe geef je inwoners invloed’.

Mooie schetsontwerpen presenteerde het Bossche bureau ‘LOS Stadomland’ (verder te noemen: LOS). Waar het College ooit een bestuurscentrum had bedacht, is nu een charmant park getekend. Het parkeerterrein aan het Stadhuisplein wordt wat groener en de twintig parkeerplaatsen die daardoor verdwijnen, worden elders teruggevonden: op een parkeerdek naast het te bouwen zwembad en de te verplaatsen supermarkt Aldi. Ook mooi: regenwater wordt op twee plaatsen opgevangen en via stroompjes naar de Aa gevoerd. En dan zijn er nog twee bruggen voor fietsers en voetgangers over die rivier geschetst.

Die van LOS lezen onze website, zo bleek. Landschapsarchitect Gerben Smulders had zich na onze vorige publicatie verdiept in de centrumvisie en wist dat het Stadhuisplein dus niet dé toegang tot het centrum is, zoals eerder nog beweerd. Een ander bureau had namelijk vastgesteld dat het centrum veel te veel toegangswegen en -paden heeft. Fijn dat LOS het snapt.

Negeren

Maar dan de betrokkenheid van inwoners. Het goede nieuws is dat er veel aandacht is voor wat bewoners en andere belangstellenden vinden van het plangebied. Vorig jaar juni werden via een bijeenkomst en de website al veel ideeën ingediend. Ze werden gisteren gepresenteerd. Waar het mis ging: het bureau besloot ietwat eigengereid om ideetjes over te nemen en andere suggesties te negeren. Zonder iets dat op een verantwoording lijkt.

Daarmee komen we aan de kritiek die Hart al zo vaak gaf op de invloed van inwoners. Iedereen mag in Meierijstad van alles roepen, maar iedereen moet ook steeds maar weer duimen draaiend afwachten of er met die inbreng wat wordt gedaan. Ons idee: zet inwoners bij elkaar en laat ze niet tegen een bureau of de gemeente vertellen wat ze wel en niet willen – nee, laat ze dat tegen elkaar zeggen. Laat mensen op basis van een kort lijstje randvoorwaarden of kaders samen keuzes maken.

Park Residence

Dat kunnen onze inwoners, zo bleek gisteravond. Nota bene over een heikel punt: LOS bedacht een pad dat tussen de Aa en het appartementencomplex Park Residence voert. ‘Vorig jaar juni zeiden de bewoners van dat complex al dat ze het niet willen, maar we hebben het toch ingetekend’, bekende Smulders. Waarna de kritiek meteen weer vanuit de zaal kwam: ‘Dit is een ernstige inbreuk op de privacy van bewoners op de begane grond’.

Dat probleem bleek door enkele andere bewoners snel opgelost. ‘Leg het pad iets verdiept aan en scheidt het van het wooncomplex met een haag.’ Hart zag enkele criticasters blij verrast opkijken. Ook wij keken blij, want we zagen gebeuren wat we al jaren roepen: zet voor- en tegenstanders tegenover elkaar en uiteindelijk komen ze er samen uit. Zeker als het buurtgenoten zijn.

Dat pad, voorspellen we, gaat er komen. Met behoud van privacy. Met dank aan inwoners die niet alleen nee zeggen, maar ook alternatieven bedenken. En die verantwoordelijkheid nemen.